Boomverplanting Tallinn, Estland

Arbor Consultancy en Zoontjens Boomprojecten dit voorjaar een bijzondere verplanting uit mogen voeren; een karakteristieke zomereik in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

 

Vier jaar geleden ontmoette Martijn (Arbor Consultancy), bij een bijeenkomst van de ISA, Heiki Hanso van Arborest OÜ. In de jaren daarna hielden zij contact, waarbij met regelmaat potentieel te verplanten bomen werden besproken en kennis werd uitgewisseld. Het verplanten van deze specifieke boom is een rode draad geweest in de contacten door de jaren heen.

 

Aanleiding

Op 6 januari 2019 was het zover en vertrokken Martijn en Jeroen (Zoontjens Boomprojecten) naar Tallinn, om in opdracht van Arborest OÜ de eerste boomverplanting in Estland ooit te mogen uitvoeren. De zomereik stond op een perceel bij een oude school. De stamdiameter betreft 45 cm, de boom is circa 12 meter hoog en 10 meter breed. De school wordt gesloopt, waarna nieuwe appartementen zullen worden gebouwd. De eik is verplant zodat deze behouden kan blijven en de nieuwe groenvoorzieningen een volwassen aanzien zal geven. De verplantafstand betrof 40 meter.

 

Uitdaging

De uitdaging in dit specifieke project zat in de dunne leeflaag en het vaste gesteente daaronder. Gezamenlijk is een innovatieve boomverankering aangebracht omdat reguliere verankeringen niet konden worden aangebracht vanwege het vaste gesteente. Hierbij zijn stalen matten gebruikt als verankering in de grond, welke met staalkabels aan de boom zijn bevestigd.

 

Door een goede afstemming vooraf, de voorbereidingen door Arborest, hun lokale kennis in combinatie met de ervaring van Arbor Consultancy en Zoontjens Boomprojecten verliep de verplanting goed. Ook de Estlandse winter was ons goed gezind; de verplanting vond plaats in een milde periode.

 

Resultaat

Op de dag van vertrek hebben wij nog een laatste bezoek gebracht aan de boom. Door de sneeuwval die avond leek het net alsof de boom nooit is verplant en hier al jaren staat. De komende jaren zal Arborest OÜ de boom nauwgezet volgen, de nazorg verzorgen en de boom in watergiften voorzien.

 

Wij zijn er trots op dat wij samen met Arborest OÜ de eerste verplanting in Estland ooit hebben mogen begeleiden en verzorgen.

Verplanting Estland

Resultaat na verplanting