Mulchen: vochtbuffering, bodembescherming en voeding

In deze tijden van extreme droogte en hoge temperaturen zijn velen druk om alle nieuwe aanplant van voldoende water te blijven voorzien. Graag wijzen wij u op het toepassen van mulch om de bomen te helpen door een dergelijke periode heen te komen. Daarnaast is het de meest natuurlijke bodemverbetering die er is. Waarom vandaag niet beginnen?

 

Wat is mulchen?

Mulchen is feitelijk niets anders dan het bedekken van de bodem. Dit kan met uiteenlopende materialen (van stenen, plastic tot diverse organische materialen) welke in enkele gevallen een positieve bijdrage leveren aan de bodem en de planten/bomen die hier aanwezig zijn.

Waarom mulchen?

De afgelopen maanden zijn diverse verontrustende berichten gepubliceerd over de ‘zombiebodems’. Hiermee worden bodem

s bedoeld waar (te) weinig organisch materiaal aanwezig is. Het bodemleven heeft dan onvoldoende voeding en sterft af. Door het opruimen van gevallen blad ontnemen wij de bron van natuurlijke aanvoer van voedingsstoffen en organische stof.

 

Bodems zijn nooit bedoeld om onbedekt te zijn. De natuur probeert een kale bodem zo snel mogelijk de bedekken

met onkruiden, onder beplantingen dekken bladeren en onderbegroeiing de bodem af.

 

Een onbedekte bodem kent diverse nadelen en gevaren: deze is gevoelig voor erosie (afspoeling van organisch materiaal), regen verdicht de bodem en laat deze dicht slaan, de bodem verschraalt door gebrek aan aanvoer van organisch materiaal, het bodemleven wordt niet gevoed, onbedekte bodems warmen sneller op (Heat Island-effect), sterke onkruidgroei, gevoeliger voor verdichting en verdampt sneller bodemvocht waardoor droogtestress ontstaat.

 

Hoe te mulchen?

Zoals eerder beschreven zijn er diverse manieren om te mulchen. Organische materialen hebben een positieve uitwerking op de bodem en het bodemleven. De eenvoudigste manier van mulchen is het laten liggen van afgevallen blad in borders, boomspiegels en gazons. Omdat dit nogal eens wil verwaaien is dit voor sommige situaties niet wenselijk.

 

Arbor Consultancy heeft goede ervaring met een twee-laags mulchsysteem. Hierbij wordt de bodem (ter hoogte van de toekomstige mulchlaag) ontdaan van eventuele onderbegroeiing of gras. Indien het plantvak betreft kan de mulch tussen de planten verspreid worden.

 

Vervolgens wordt een biologische meststof aangebracht. Deze meststof bevat bacteriën, schimmels, en diverse voedingscomponenten. Vervolgens wordt een 4 cm dikke laag uitgerijpte houtcompost aangebracht, met daarop een laag grove houtcom

post. Eventueel kan de bovenste laag om esthetische redenen worden vervangen voor Franse boomschors, dit heeft geen nadelige invloed op de werking van het mulchsysteem.

 

De bovenste laag werkt onkruidremmend en als voedingsbron voor de langere termijn, de onderste lagen werken op kortere termijn. Dit mulchsysteem verminderd verdichting, verbeterd de voedingstoestand van de bodem, activeert het bodemleven, verhoogd de vochtvasthoudendheid van de bodem, verminderd verdamping, vertraagd de opwarming van de groeiplaats en, door de afwezigheid van gras, wordt maaischade voorkomen. In onderstaande afbeelding is de werking van de mulchlaag weergegeven. De grove fractie zal naar verwachting eens per 3 jaar aangevuld moeten worden. Belangrijk aandachtspunt is dat de stamvoet van de boom vrij van mulch wordt gehouden (circa 10 cm rondom).

 

De belangrijkste voordelen van dit mulchsysteem op een rijtje:

  • verminderd verdamping van de bodem;
  • verhoogd de vochtvasthoudendheid van de bodem;
  • vertraagd de opwarming van de groeiplaats;
  • voedt en verrijkt de bodem op natuurlijke wijze;
  • activeert en voedt het bodemleven;
  • verminderd verdichting;
  • door de afwezigheid van gras, wordt maaischade voorkomen.

Overweegt u het aanbrengen van een mulchlaag, wilt u meer informatie of advies op maat, neem dan contact met ons op.